Köpeğiniz tüm eşyaları kemiriyor mu?
Dışarıdan eve geldiğinizde, minik dostunuzun birkaç saatlik süre içinde terliklerden, mobilya döşemelerine kadar önüne gelen her şeyi kemirmiş bulunduğunu görüyorsanız ve bu fiil köpeğiniz her yalnız kalmış olduğunda zarar boyutunu arttırarak tekrarlanıyorsa, bu makalemde sizin için sunduğum çözüm önerilerimi dikkate almanızı tavsiye ediyorum.
Köpekler niçin Kemirir?
Öncelikle bilmenizde fayda olacak bu eylemin çözümünden önce nedenini anlamak olacaktır. Çiğnemek, tüm köpekler için doğalarının getirdiği normal bir davranıştır. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Özellikle yavru köpekler ağızlarını dünyayı keşfetmek için bir araç olarak kullanır. Tıpkı bebekler şeklinde yavru köpekler de ulaşabildikleri objeleri çiğnerler ve bu eylem diş çıkarma işlemini kolaylaştırmakla kalmaz, diş kaşıntılarını giderdiği şeklinde bununla birlikte diş etlerinin de rahatlamasını sağlar.
Bir köpek yaklaşık olarak 4 ile 6 ay arasında sürekli dişlerine kavuşur. Kemirme davranışı bu süreçten sonra da devam ediyorsa buna yol açan farklı faktörler devreye girmiş demektir. Köpeğiniz sıkıntıdan, alışkanlıktan veya yalnız kalması halinde strese bağlı kemirme davranışı izah edebilir. Kemirmenin önüne geçmenin anahtarı, bu davranışın nedenini tespit etmektir.
Köpeğinizin Kemirme Alışkanlığını nasıl Durdurabilirsiniz
Köpeğinizi anlayın. Öncelikle niçin kemiriyor olabileceği mevzusunda gözlem yapın.
Köpeğinize zevkle kemirebileceği çiğneme oyuncakları alın. Özellikle diş değişiklik yapma döneminde kemirmesini arzu ettiğiniz çiğneme oyuncaklarına ya da dana derisinden yapılmış suni kemiklere yönlendirin. Köpeğinizin kazanacağı alışkanlıklara yön verebildiğinizi ihmal etmeyin.
Önlem alın. Evindeki temizlik malzemeleri, bazı saksı çiçekleri, kablolar yavru köpeğinizin sağlığı için ciddi tehdit oluşturur. Bu objeleri köpeğinizin ulaşamayacağı şekilde dizayn edin yahut ortada bırakmayın. Ayakkabı, çorap vb. Benzer biçimde köpeğinizi çiğnemeye özendirecek tüm nesneleri sadece olduğunda ortadan kaldırın.
Köpeğiniz her bir tek kalmış olduğunda evinizdeki çeşitli objeleri kemiriyorsa bunun sebebi muhtemelen can sorunsıdır. Köpeğinizle her gün düzenli olarak oynayın ve günlük egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Köpeğinizi evde bir tek bırakmadan önce zihinsel ve fiziksel olarak yorun. Unutmayın, en iyi köpek yorgun köpektir.
Doğru disiplini uygulayın. Köpeğiniz kemirmesini istemediğiniz bir objeye dişlediğinde sert bir “Hayır!” komutuyla onu ihtarn ve kemirebileceği bir oyuncakla objenin yerini değiştirin. Uygun oyuncağı ya da kemiği kemirmeye başladığında onu överek sözlü olarak ödüllendirin.
Tutarlı olun. Köpeğiniz kemirmesine izin verdiğiniz terlikle, izin vermediğiniz terliğin ayrımını yapması imkansız. Yasaklar her aynı obje için geçerli olmalıdır.
Geç kalmış ceza, ceza değildir. Siz evde yokken yaptığı yaramazlıklara üstünden saatler geçtikten sonrasında tepki göstermeniz, bağırıp çağırmanız köpeğinize, sıradan bir anda sizden korkması gerektiğinden başka bir mesaj vermeyecektir. Cezalar ve ihtarlar eylemin gerçekleştiği sırada geçerlidir. Köpeğiniz bir, iki saat önce yaptığı eylemle sizin ona bağırmanız içinde bir ilişki kuramaz.
Duvarlar, kapı kenarları şeklinde döşemelere caydırıcı olarak kemirme önleyici spray sıkabilir ya da acı turşu suyu sürebilirsiniz.
Özetle;
Kemirmek, köpekler için naturel bir davranıştır. Bir tek sizin köpeğiniz değil, tüm köpekler kemirir.
Problemin çözümünden önce nedenini çözmelisiniz.
Devamlı köpeğiniz için uygun çiğneme oyuncakları bulundurun.
Köpeğinizi kemirmesini istemediğiniz objelerden, kemirmesini istediğiniz objelere yönlendirin.
Sadece bıraktığınızda ulaşabileceği objeleri ortadan kaldırın. ( Terlik, kumanda vb. )
Köpeğinizin zihinsel ve fizyolojik egzersiz ihtiyacını karşıladığından emin olun.
Köpeğinizi saatler önce yaptığı bir fiil için asla cezalandırmayın. Bu köpeğinizin öğrenmesini sağlamaz. Sadece sizden gereksiz yere korkmasına sebep olur.