Köpeklerde Araç Fobisi Nedir?
Köpeklerde en yaygın görülen davranış bozukluklarından biri araç fobisidir. Bu konum, yavruluk döneminde otomobille çok fazla gezi etmemiş köpeklerde daha sık görülürken, kötü ilişkilendirmeye bağlı olarak da görülebilen bir durumdur. Annesi ve kardeşlerinden ayrılıp yeni evine arabayla götürülen bir köpeği yahut ilk baytar ziyaretini otomobille yapmış ve otomobile binmeyi veterinere gitmek, aşı olmakla ilişkilendirmiş bir köpeği kötü ilişkilendirmeye örnek verebiliriz.
Araç fobisi, köpek için de sahibi için de yaşamı zorlaştıran bir durumdur. Köpeğinizi de dahil ettiğiniz hafta sonu gezmelerinizi her iki taraf için de kabusa çevirebilir. Araba fobisine sahip olan köpekte, seyahat süresince strese bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, titreme, sürekli salya salınımı gözlenir. Bu konum köpek için fazlaca rahatsız edici ve sarsıcıdır.
Sizin köpeğinizin de araç fobisi varsa, araca bindiğinde verdiği tepki ne olursa olsun, eminlığı ve sabrı elden bırakmadığınız sürece bunu yenebilirsiniz.
Köpeğinizin Araç Fobisini Yenmeniz İçin Çözüm Yolları
Arabanın kapısını motoru çalıştırmadan açın ve köpeğinizi aracın içine girmeye teşvik edin. Eğer kendi girmek istemezse kucaklayarak arka koltuğa koyun ve yavaşça kapıyı kapatın. Siz de ön koltuğa geçin ve bir iki dakika motoru çalıştırmadan aracın içinde oturun. Bu birkaç dakika içinde köpeğinizi sevdiği bir yiyecekle, ufak parçalarla ödüllendirin ve birkaç dakikanın sonunda otomobilden çıkın ve köpeğinizle oyun oynayın. Bu alıştırmayı bir hafta süresince her gün tekrarlayın ve bu süre içinde ne olursa olsun arabayla bir yere götürmeyin.
İkinci haftaya girdiğinizde muhtemelen köpeğiniz kendi isteğiyle arabaya atlamaya başlamış olacaktır. Kapıyı açın, köpeğinize içeri girmesini söyleyin, girdiğinde ödüllendirin ve yavaşça aracın kapısını kapatın. Yine birkaç dakika anahtarı çevirmeden oturun ve daha sonra motoru çalıştırın. Bir, iki dakika motor çalışırken aracın içinde oturun ve aracı hareket ettirmeden motoru kapatın ve araban inip köpeğinizle oynayın. Bu egzersizi de ortalama bir hafta boyunca tekrar edin.
Üçüncü hafta yine aynı şekilde köpeğinizi arabaya bindirin, ödüllendirin, yavaşça kapıyı kapatın ve bu kere motoru çalıştırdığınızda arabayı hareket ettirin. Bir blok çevrisinde kısa bir sürüş yapın ve seyahati sona erdirın.
Uzun bir seyahate çıkmadan önce, egzersiz sürelerini her defasında beşer dakika uzatarak köpeğinizin arabaya alışmış olduğundan emin olmalısınız.
Köpeğinizde oluşabilecek mide bulantısını önlemek için midesi boşken seyahate çıkarın ve arabaya binmeden önce su içirmeyin.
Köpekler birbirlerini gözlemler ve rol model alabilirler. Köpeğinizle yapacağınız seyahatlerde, yanına araç fobisi olmayan ve yolculuktan keyif alan bir arkadaşını aldığınızda o da korkulacak bir şey olmadığını görebilir ve araç içinde daha sakin kalabilir.
Eğer köpeğiniz boxa alışkınsa box içinde seyahat etmesi daha güvenlidir ve köpeğiniz sarsıntılardan daha az etkilenir. Bir boxınız yoksa veya köpeğiniz alışkın değilse, köpeğinizin güvenli gezi edebilmesi için, köpeklere nazaran yapılmış emniyet kemerlerinden edinmenizi tavsiye ederim.
Not: Tüm bu egzersizlere rağmen dostunuzun korkusu azalmıyor ve çalışmalar yarar etmiyorsa, köpeğinizde anksiyete bozukluğu olabilir ve bunun tedavisi için baytar hekiminize başvurmanız gerekmektedir.